Historie van Rinsma Alfa Romeo

3475_AA1
3475_AA2
3475_AA3
3475_AA4
  • Traditioneel Fries Familiebedrijf

De basis voor Rinsma Berlikum bv (Scania en Alfa Romeo) en Rinsma Drachten bv (alleen Scania) is gelegd door de vader van Hendrik Rinsma; Wopke Rinsma, die van 1917 tot 1933 met paard en wagen melk van de boer naar de coöperatieve melkfabriek in Berlikum bracht. Toen vanaf 1933 de eerste vrachtauto’s (Diamond T) en white hun intree deden werd de rol van Wob’s zoon Hendrik steeds belangrijker. Het was Hendrik die de zaak aan het ‘rollen’ hield. Hij sleutelde en reed op de auto’s van zijn vader.

 

  • Dealer voor Beers bedrijfsauto’s

Toen na de oorlog het melkvervoer wegviel, kon Rinsma dealer worden voor Beers en werden er in Berlikum Diamonds en later Scania’s verkocht. De technische basis was er en broer Willem zorgde voor de verkoop. De combinatie van deze mannen, het personeel, de conjuctuur, het merk, en vooral de bedrijfsfilosofie zorgde voor een massieve groei.

onder 1
onder 2

 

Twee dankbetuigingen aan Hendrik Rinsma uit een tijd dat trouw nog gewaardeerd werd.

  • De bedrijfsfilofie

Bij het 50 jarig jubileum omschreef de heer van Yperen, directeur van Beers, Hendrik’s manier van werken als volgt “Klaarstaan voor je klanten, eerlijk zijn, en doen wat je hebt beloofd”.

  • Alfa Romeo (januari ’71)

Toen eind jaren 60 het merk Wolseley (luxieuze Engelse auto’s uit de voorheen BLMC-stal) wegzakte uit de Nederlandse markt liet Hendrik zich strikken Alfa Romeo dealer te worden. Het was zijn zwak voor de toenmalige roadman Theo Buisink en de vooruitstrevende technieken van Alfa Romeo die hem hiertoe deden besluiten. Hij heeft daar nog vaak spijt van gehad. Roestende carossorien en een gebrek aan oplossinggericht denken van de Italianen stond haaks op alles wat hij als automan belangrijk vond. Ondanks de interne geschillen is hij het merk altijd trouw gebleven.

  • Hendrik Rinsma

Op 19 april 2010 hebben we afscheid moeten nemen van Hendrik Rinsma, hij is 90 jaar geworden en eigenlijk tot het laatst toe bij de zaak betrokken geweest. Zijn technische kennis, inzet, en besluitvaardigheid maakte hem geliefd bij zijn klanten, en dwong respect af bij zijn personeel. Wij zullen trachten in zijn geest verder te werken.

rinsma

Hendrik heeft in de 65 jaar dat hij directeur/eigenaar was nooit een contract willen tekenen; “Mijn ja is ja, mijn nee is nee”.

  • En nu…

Is het bedrijf in handen van de derde generatie Rinsma’s.

Back to top